bleken

Bleken (witte tanden)

Mooie witte tanden, wie wil dat nu niet? Immers een mond met mooie witte tanden is een mooie binnenkomer en een stralend gezicht. Maar het moet wel veilig gebeuren. Tanden kunnen witter worden gemaakt door een behandeling met speciale bleekmiddelen. De oorzaak van de verkleuring bepaalt welke methode en welke stoffen moeten worden toegepast. Afhankelijk van de mate van verkleuring en de behandelmethode kan de duur van de totale behandeling variëren van één tot zes weken. Er zijn twee verschillende methoden van bleken:

1. het bleken van binnenuit bij een verkleurde dode tand

2. het bleken van buitenaf bij een verkleurde levende tand.

Afhankelijk van de aard van de verkleuring zal de tandarts een bepaalde methode of een combinatie van methoden toepassen.

Bleken van dode tanden
Deze methode wordt uitgevoerd bij tanden waarvan de zenuwvezels en bloedvaatjes (de pulpa) in de wortel zijn afgestorven. Na een wortelkanaalbehandeling kan de dode tand van binnenuit worden gebleekt. De tandarts verwijdert hiervoor eerst de vulling uit de tand. Daarna wordt de tand op de volgende wijze gebleekt:
In de tand wordt een papje met een bleekmiddel aangebracht waarna de tand direct wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. Het echte bleekproces zal op deze wijze enkele dagen duren. Afhankelijk van het behaalde of gewenste resultaat, wordt de behandeling enkele malen herhaald. Uiteindelijk wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten.

Bleken van levende tanden
Levende tanden kunnen op twee manieren worden gebleekt, namelijk door een bleekbehandeling bij de tandarts of door een behandeling thuis:

  • Bleken door de tandarts

Bij deze methode van bleken, bleekt de tandarts de tand van buitenaf door waterstofperoxide op de tanden aan te brengen. Om ervaar te zorgen dat het waterstofperoxide alleen op de tand komt die behandeld gaat worden, wordt eerst een rubber lapje om de tand aangebracht. Vervolgens kan het waterstofperoxide worden verwarmd met een speciale lamp om het bleekproces te versnellen. Deze bleekmethode moet een aantal keren worden herhaald.

  • Thuis bleken

Bij deze methode maakt de tandarts een goed passende ‘bleeklepel’. Deze lepel is gemaakt van zachte kunststof. Hierin wordt een gel aangebracht waaruit gedurende zes tot acht uur steeds een klein beetje waterstofperoxide gel (van een geringe concentratie) vrijkomt. Afhankelijk van de verkleuring zal er na enkele dagen tot weken voldoende resultaat zijn. De behandeling kan bijvoorbeeld ‘s nachts gebeuren. Omdat deze gel de keel of het tandvlees kan gaan irriteren, is het van belang dat de ‘bleeklepel’ goed past, zodat er geen gel kan ‘uitlekken’. Toch kunnen tandvlees en tanden gevoelig worden door de behandeling, maar dit is van voorbijgaande aard.

 

Voor en nadelen van bleken

Voordelen

  • Bij gelijkmatige geringe verkleuringen kan de tandkleur worden verbeterd zonder dat er aan de tanden zelf hoeft te worden geslepen.
  • Bij een verkleuring van een dode tand kan een aanvullende behandeling met bijvoorbeeld een kunststof of porseleinen facing soms worden voorkomen of eenvoudiger worden gemaakt.

Nadelen

  • Het resultaat is niet altijd te voorspellen en zal in de loop van de tijd minder worden.
  • Bij ernstige verkleuringen is een aanvullende behandeling met bijvoorbeeld een kunststof of porseleinen facing nog noodzakelijk.
  • In het geval van roken of frequent koffie- en theedrinken, zal vaak weer een verkleuring optreden.
  • Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is nog onbekend.
  • Tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode is het niet aangewezen een bleaching te ondergaan.
  • Rokers kunnen beter stoppen met roken voordat de tanden worden gebleekt. Het roken doet niet alleen het blekingseffect teniet, sommige onderzoekers zijn bezorgd over het gecumuleerde effect dat waterstofperoxide en roken kan hebben op de weefsels.

Vacature

Wil jij aan de slag in een gezellige en goed georganiseerde praktijk en ben je een echte teamspeler? Lees dan verder! Voor onze tandartspraktijk in Nijmegen zijn wij op zoek naar een patiëntvriendelijke tandartsassistente BBL of baliemedewerker voor 30-34 uur per week. zie vacature