prothesen

De bedoeling van uw kunstgebit is dat het de functies, die uw eigen tanden en  kiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg belangrijk  bij het kauwen en spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik.

Pijn

Wanneer u een nieuw kunstgebit heeft, zult u merken dat dit niet meteen echt  lekker zit. Het is nieuw, maar vooral anders en daar moet u beslist aan wennen.  Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. U kunt het gevoel hebben  dat uw gebit op sommige plaatsen te strak zit en daardoor kunnen zogenaamde  drukplaatsen ontstaan. Door kleine en eenvoudige correcties van het kunstgebit  kan uw tandarts deze pijn wegnemen. Vijl of schuur echter nooit zelf aan uw  kunstgebit!
Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en  dat u per direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft, moet u  naar de tandarts teruggaan. Indie u vanwege de pijn of de onwennigheid toch  heeft besloten het kunstgebit uit te doen, doe het dan minstens een halve dag  voor u naar de tandarts gaat weer in. Anders kan de tandarts niet alle pijnlijke  plekken herkennen.

Schoonmaken
Het is ontzettend belangrijk uw kunstgebit na elke maaltijd goed schoon te  maken. Etensresten kunt u het beste verwijderen met een speciale  protheseborstel, water en zeep. Bedenk dat een schoon kunstgebit altijd schoon  aanvoelt. Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep u niet lukt,  gebruik dan een speciaal voor het kunstgebit geschikt reinigingsmiddel. Goede  reinigingsmiddelen voor een kuntgebit zijn in elke drogisterij of apotheek te  koop. Let op: gebruik liever geen bruismiddelen!

Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het slijmvlies  van de kaken waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens één keer per dag het  slijmvlies met een zachte tandenborstel. Besteed daarbij extra aandacht aan het  gehemelte. U kunt hierbij het beste gewone tandpasta gebruiken. Wanneer u het  kunstgebit of slijmvlies niet goed reinigt, kunnen er vervelende ontstekingen  van het slijmvlies ontstaan.

Hulpmiddelen
Er zijn allerlei kleefpasta’s, poeders en ´voeringen´op de markt om een  kunstgebit meer houvast te geven. Deze middelen zijn eigenlijk allemaal  noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt hiermee echter niet  weggenomen. Als uw kunstgebit los gaat zitten, is het het verstandigst om naar  uw tandarts te gaan.
De tandarts ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u het beste advies  geven.

Controle
Om pijn te voorkommen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen  constateren, is het aan te bevelen minstens één keer per twee jaar naar de  tandarts te gaan voor controle. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook  als u geen klachten of problemen heeft.


Vacature

Wil jij aan de slag in een gezellige en goed georganiseerde praktijk en ben je een echte teamspeler? Lees dan verder! Voor onze tandartspraktijk in Nijmegen zijn wij op zoek naar een patiëntvriendelijke tandartsassistente BBL of baliemedewerker voor 30-34 uur per week. zie vacature